Nätneutralitet avskaffas av USA

Vad är nätneutralitet

Nätneutralitet innebär att Internetleverantörer måste behandla all data på Internet på samma sätt. De får inte diskriminera eller debitera annorlunda användare, innehåll, webbplats, plattform, typ av ansluten utrustning eller kommunikationsmetod. Internetleverantörer får alltså inte särbehandla olika tjänster på nätet.

T.ex. enligt dessa principer kan internetleverantörer inte avsiktligt blockera, sakta ner eller ta betalt för specifika webbplatser och onlineinnehåll.

Läs mer om Nätneutralitet

USA avskaffar nätneutralitet

Med stor sannolikhet kommer beslutet att omprövas i domstol men för tillfället gäller icke-neutralitet.

Från IDG

Nu har amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC beslutat att ta bort de regler som säger att bredbandsleverantörer måste behandla all trafik på internet likvärdigt.

Det är nätneutraliteten som har satt stopp för tjänstepaket likt de vi ser i kabel-tv-näten, med särskilda avgifter för hopkok av olika tjänster. På ett neutralt internet ska alla tjänster ska få konkurrera om kunderna på lika villkor.

Det är viktigt inte minst för dynamiken på marknaden, för att nya företag ska kunna konkurrera mot etablerade jättar utan hinder i form av internettullar. Ett ny videotjänst får svårt att hota Netflix om Netflix trafik ges en gräddfil hos bredbandsleverantören.

 

Artikel från IDG om Nätneutralitet slopas av USA

Få hjälp med din hemsida!

Har du en hemsida som inte genererar tillräckligt med trafik eller leads?
Låt oss hjälpa dig att ta den till nästa nivå.

Flera intressanta inlägg

Få hjälp med din webbsida

Låt oss ta ett förutsättningslöst möte.